Odată cu înaintarea în vârstă femeile trebuie să fie și mai preocupate de starea lor de sănătate, pentru a putea preveni din timp anumite afecțiuni sau pentru a le trata din stadiu incipient. Acest lucru este important mai ales după 65 de ani, când încep să fie tot mai predispuse la anumite boli.

De exemplu, după această vârstă femeile sunt mai predispuse să facă osteoporoză. Această boală se manifestă prin pierderea masei osoase, ceea ce va duce la fragilitate și la creșterea riscului de fracturi. Simptomele specifice pot fi: dureri de spate sau în alte zone, postură înclinată, pierderi în înălțime etc. Pentru identificarea acestei boli se face evaluarea densității minerale osoase, întâlnită sub numele de osteodensitometrie. Ea poate fi realizată prin raze X, ultrasunete sau izotopi radioactivi.

Foarte importante după această vârstă sunt analizele care indică prezența diabetului zaharat. În acest caz, un semn de întrebare poate fi ridicat în momentul în care în urma unor analize de sânge nivelul glicemiei este mai mare decât limita normală. În astfel de situații, se primește și recomandarea de realizare a unui test care identifică toleranța la glucoză și astfel se va putea spune clar dacă este sau nu vorba de această boală.

O altă analiză recomandată după 65 de ani este homocisteina. Este vorba de un aminoacid sulfuros, iar un nivel ridicat al acestuia poate da indicii legate de faptul că pacientul are un risc ridicat de a suferi de afecțiuni precum: AVC, Alzheimer, diabet sau alte boli cardiovasculare. Pentru a reduce din riscuri, pot fi prescrise anumite tratamente și pacientul trebuie ca apoi să aibă mare grijă la recomandările date de medic.

Și helicobacter pylori este o analiză ce necesită atenție după vârsta de 65 de ani, deoarece este vorba de o bacterie care poate da mari probleme gastrice. Dacă nu este tratată la timp poate produce cancer la stomac sau ulcer. Cele mai comune simptome pe care le dă sunt: senzația de arsură la nivelul stomacului, greață, lipsa poftei de mâncare, balonare, flatulență, scăderea nejustificată în greutate. Bacteria aceasta poate fi identificată printr-o analiză de sânge sau din materii fecale. A doua modalitate este mai recomandată, rezultatele fiind mai concludente.

Vitamina D trebuie ținută mereu sub control, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, deoarece pe măsură ce anii trec nivelul producției cutanate de vitamina D scade. Când o persoană se apropie de 70 de ani, nivelul este cu circa 50% mai redus și pentru reglare sunt necesare suplimente. Este foarte important să acorzi atenție acestei vitamine, deoarece un nivel scăzut este asociat frecvent cu: slăbiciune la nivelul oaselor și mușchilor, boli autoimune, probleme dentare, boli cardiovasculare și depresie.

Dacă vrei să afli un preț analize sânge și urină, dar și alte tipuri de analize, intră pe site-ul celor de la ProTest Diagnostic.