Daca ati avut vreodata ghinionul sa consumati un vin neplacut, stiti foarte bine ca acesta se poate strica. Daca tocmai ai desfacut o sticla, poate ca nu o servesti toata, astfel ca exista cateva modalitati prin care ne putem asigura de faptul ca vinul se pastreaza proaspat pentru mai mult timp dupa ce este desfacut.. Iata cateva dintre trucurile de care oricine poate tine cont:

• Protejati-l de oxigen

Utilizati o pluta sau un capac special

• Incercati sa il consumati

Durata de „viata” a vinului spumant este de doua zile, vinul alb este de doua pana la trei zile, iar vinul rosu rezista putin mai mult.

• Mentineti temperatura corespunzatoare

10-16 grade Celsius este in regula; dar nu lasati sa se raceasca sau sa se incalzeasca prea mult.

• Tineti cont de faptul ca daca nu este bun, nu trebuie sa il consumati.

Il puteti folosi pentru gatit intrucat exista nenumarate retete delicioase bazate pe vin.

Nu este dificil sa stabiliti daca vinul din sticla dumneavoastra a expirat. Este foarte probabil ca vinul sa se fi deteriorat daca si-a schimbat culoarea, a capatat un miros neplacut sau si-a pierdut aroma initiala. De obicei, un vin rau va avea gust fie de otet, fie de fructe stricate.

Cum sa pastrati vinul in mod corespunzator

Evitati oxigenul cu orice pret

Exista bacterii pe struguri care pot transforma alcoolul din vin in acid acetic. Cu toate acestea, pentru a se dezvolta, bacteriile au nevoie de oxigen. Astfel, atunci cand scoateti dopul din sticla de vin, procesul a fost deja initiat. Exista, totusi, cateva vinuri care pot prospera in prezenta oxigenului. Anumite vinuri rosii pot fi puse in valoare printr-o decantare scurta sau printr-o dubla decantare, in care vinul este pus inapoi in sticla si apoi turnat din nou.

In plus, mai multe vinuri sunt expuse in mod intentionat la grade variate de oxigen ca parte a stilului lor, cum ar fi Oloroso Sherry, Madeira si Rioja alb traditional. In schimb, ar trebui sa incercati sa pastrati aerul departe de sticlele de vin deschise. Un Coravin poate pastra vinul proaspat timp de trei pana la sase luni, pe cand un dop cu vid, care elimina aerul atunci cand sticla este sigilata, poate adauga cateva zile.

Recunoasteti datele de expirare

Cat timp este bun vinul? Totul depinde de la un context la altul, iar modul in care alegeti sa pastrati vinul va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra termenului de valabilitate al acestuia.

Urmatoarele instructiuni va vor ajuta sa determinati cat timp poate fi pastrata o sticla de vin, daca este depozitat corect:

• Vinul spumant poate fi consumat in decurs de trei zile

• O sticla de vin rosu inchisa cu pluta va rezista intre trei si cinci zile

• Vinurile albe corpolente se vor pastra timp de trei pana la cinci zile

• Vinurile albe, usor corpolente pot rezista intre cinci si sapte zile

Perioada de valabilitate a vinurilor fortificate cum ar fi Porto si Sherry este de pana la 28 de zile, in timp ce unele Madeiras pot fi pastrate cateva luni, dar tind sa-si piarda prospetimea foarte curand.

Puteti oricand apela la Crama Budureasca pentru a gasi vinuri ce merita consumate in cel mai scurt timp. Magazinul online al Cramei Budureasca dispune de nenumarate optiuni care nu trebuie ratate de catre impatimitii acestei bauturi. Cine cauta vin rosé https://budureasca.ro/vin-rose/ poate accesa acest link pentru a descoperi cele mai grozave optiuni care pot fi descoperite aici. Fiind atat de bune, cu siguranta, nu exista riscurile ca vinurile din portofoliul Budureasca sa se deterioreze intrucat oricine isi va dori sa le consume in cel mai scurt timp.