In acest articol vom expune cat mai in detaliu aspectele juridice care se impun a fi analizate anterior cumpararii unui teren in scopul dezvoltarii imobiliare.

Astfel, un extras de Carte Funciara este documentul care se elibereaza de biroul de Carte Funciara in raza caruia se afla terenul vizat, pentru care au fost realizate si inregistrate lucrarile tehnice de cadastru  si cuprinde date privitoare la titularul dreptului de proprietate, precum si eventualele sarcini care greveaza imobilul in cauza.

Situatia ideala este ca terenul sa aiba atribuit un numar cadastral in plus fata de cel topografic. Aceasta atribuire a numarului cadastral nu face altceva decat sa presupuna inscrierea imobilului in sistemul integrat de cadastru si Carte Funciara si nu simpla inscriere in Cartea Funciara pe baza unui plan analogic sau pe hartie. Asadar, existenta unui numar cadastral ar trebui sa garanteze stabilirea amplasamentului fara abateri.

Tot prin verificarea extrasului de Carte Funciara va fi posibil sa excludeti eventualitatea existentei unor sarcini sau a unor notari in privinta imobilului, adica ipoteci, urmarire de executare silita imobiliara, deschiderea unei proceduri de insolventa, actiuni in instanta.

Cu toate acestea, existenta unui litigiu avand ca obiect terenul vizat pentru cumparare nu va reiesi intotdeauna din simpla verificare a extrasului de carte funciara. In lipsa unei notari de Carte Funciara din initiativa celui interesat, incercarea de excludere a litigiilor se va face printr-o cercetare amanuntita a portalului instantelor de judecata.

O astfel de cercetare pleaca de la numele vanzatorului si se poate extinde in privinta tuturor altor persoane care ar putea reclama o pretentie asupra terenului. Asemenea persoane pot fi proprietarii anteriori ai terenului. Cartea funciara este deschisa de la momentul infiintarii unui imobil si cuprinde toate tranzactiile si toti proprietarii pe care i-a avut respectivul imobil.

In plus, cumparatorul poate face demersuri pe langa autoritatile locale pentru a exclude existenta unei eventuale cereri privind retrocedarea terenului vizat. Un rezultat pozitiv al unei asemenea cercetari nu constituie garantia inexistentei unui litigiu sau a pretentiilor din partea unor terti in privința imobilului. Totusi, vanzatorul raspunde pentru toate acestea in baza garantiei contra evictiunii.

Pentru a usura cat mai mult toate aceste proceduri recomandarea este sa apelati la o firma cu experienta in domeniu care va poate oferi raspunsuri prompte si vat rata fiecare solicitare de-a dumneavoastra cu maxima seriozitate.

EuroSurvey poate deveni partenerul dumneavoastra de incredere iar cei 10 ani de experienta in domeniu va vor calauzi pasii in toate demersurile pe care trebuie sa le faceti pentru a putea pune in practica proiectele dumneavoastra imobiliare.

Pe site-ul https://eurosurvey.ro veti regasi o parte din cele mai importante lucrari onorate pana in prezent cu succes. Ne dorim sa deveniti si dumneavoastra una dintre acestea!