A gasi combinatia perfecta intre vinurile rosii si mancare este o arta, trebuie sa recunoastem. Echilibru, armonie deplina, un gust care se potriveste bine cu toate felurile de mancare servite, daca e posibil, iata ce ar trebiui sa urmaresti cand vrei sa servesti vinuri rosii la masa. Ca sa nu gresesti e bine sa tii cont de cateva lucruri. Vinurile au o trasatura dominanta, indiferent de culoare sau de calitati. Una dintre trasaturile lor e prezenta taninurilor, care dau gustul astringent sau ceva mai aspru al bauturii bahice. De exemplu, cand ai continut mai mare de taninuri poti asocia vinurile cu branzeturi, cu o carne rosie bine facuta, ingrediente care au aport proteic foarte ridicat.
Alta trasatura a vinurilor rosii este aciditatea, adica valoarea pH-ului, carnea rosie merge bine cu vinul rosu pentru ca apare o nevoie de echilibru, de temperare, asta pentru ca apare o tenta dulceaga la mijloc. Cand avem un preparat mai gras, cu ulei, grasime multa, carne rosie, vinul rosu e excelent pentru a limpezi cavitatea bucala. Structura vinului rosu il face perfect pentru mancarurile grele, chiar si cele afumate, cu multa grasime, cu ingrediente care sunt combinate in asa fel incat sa „ingreuneze” gustul simtit in timpul mesei.
Daca pana acum asociam vinurile rosii cu o carne rosie si vinurile albe cu o carne alba, cu peste, de acum inainte e bine sa stim ca un vin rosu va merge si cu feluri de mancare mai usoare, asta pentru ca nu toate vinurile au trasaturi atat de „puternice”. Mancarurile acide cer fara doar si poate vinuri rosii cu un pH asemanator, aromele fructate vor predomina. Bogatia in taninuri a vinurilor rosii le face perfecte pentru mancarurile grase, astringenta si uscaciunea sunt temperate.
E important de stiut ca la vinurile tinere, la cele de masa, componenta acida e mai pregnanta, deci se pot asocia cu o serie de mancaruri cu o concentratie lipida foarte slaba. Aici ne referim la peste, pe care il mancam alaturi de un Pinot Noir, la carnea alba, care merge cu un Chianti. La feluri de mancare care au ca baza carnea de manzat si sosurile acide, vinul rosu e alegerea perfecta pentru ca ne gandim intai la sos, care va fi predominant in cazul aromelor, si mai apoi la carne. Pentru preparate complexe, elaborate, condimentate bine, vinurile rosii robuste sunt minunate, deci putem servi carne de rata, gasca, vanat cu un vin vechi rosu din sortimentul dorit. Felurile de mancare delicate, cu ingrediente delicate au nevoie de vinuri rosii cu personalitati puternice, tinere, blande, care nu au foarte mult tanin, dar cu note intense.
Acum ca stii cum sa asociezi corect vinurile rosii cu cele mai populare feluri de mancare poti merge mai departe si poti cauta vinul rosu potrivit. Un simplu click pe site-ul Cramei Budureasca este o invitatie intr-o lume unica, a vinurilor create cu daruire. Oricine intra in magazinul online descopera vinurile Budureasca si ofertele excelente la vinuri rosii in cateva clipe. Feteasca Neagra, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir din variate game abia asteapta sa fie testate si servite. Vinurile rosii nobile, premiate, organice, seci, demiseci, dulci, medaliile de aur, argint, bronz, asocierile sugerate in paginile produselor, iata doar cateva motive pentru ca cei care descopera vinurile Budureasca sa comande pentru ocazii speciale sau consumul curent.
Doua exemple de vinuri rosii va vor convinge cu siguranta de calitatea produselor de la Crama Budureasca. Origini Cabernet Sauvignon 2015, vin rosu cu arome de cirese si note de tutun, vin corpolent cu gust intens de fructe negre de padure si vanilie, si Organic Merlot 2015, cu arome mentolate si note erbacee, taninuri moi si bine integrate, gust usor fructat sunt excelente pentru orice masa festiva sau romantica si au preturi accesibile in magazinul online.