Pentru ca se intampla de multe ori sa nu stim cauzele unei inflamatii, citeste la doctor mit despre ganglioni si cum ne pot ei influenta sanatatea.
Acestia sunt niste glande de dimensiuni reduse care fac parte din sistemul limfatic, sistem ce este alcatuit dintr-o retea de vase limfatice, care are rol sa transporte lichidul ce poarta denumirea de limfa.
Ganglionii limfatici au rolul de a filtra lichidul limfatic reusind sa capteze bacteriile si virusurile, care sunt apoi distruse de limfocite, cunoscute in termeni populari de globule albe.Acestia se regasesc in tot corpul, insa pot fi perceputi numai atunci cand sunt inflamati si isi maresc volumul.
Ganglionii reflecta starea de sanatate a unei anumite zone din organism si se inflameaza de obicei, ganglionii limfatici din spatele urechilor, de pe gat, din zona inghinala sau din zona axilei. In cazul in care veti observa o inflamare a ganglionilor, recomandarea este de a se efectua un consult pentru a afla cauzele inflamatiei, dar si cum poate fi tratata pentru ca acesti ganglioni sa se retraga.
In cele mai dese situatii, ganglionii reflecta o infectie.Sunt cazuri cand inflamatia in organism sau cancerul sunt motivele pentru care ganglionii se umfla. Infectiile care pot declansa umflarea ganglionilor pot fi banale infectii in gat sau la nivelul urechii, dar si infectii mai serioase precum mononucleoza sau HIV-ul.Exista posibilitatea ca anumite tratamente medicamentoase sa determine inflamarea ganglionilor limfatici.
Doctor Mit Bogdan Ivanescu ne spune care sunt simptomele intalnite in cazurile de ganglioni umflati:
- Sensibilitate sau durere la nivelul ganglionilor
- Umflarea ganglionilor putand atinge dimensiunile unei boabe de mazare sau chiar de fasole
In functie de cauzele inflamarii ganglionilor, pot aparea si alte simptome ca:
- Congestie nazala, durere de gat, febra si alte simptome specifice unei infectii a cailor respiratorii superioare
- Umflarea mai multor ganglioni din zone diferite ale corpului, ceea ce poate indica o infectie precum mononucleoza ori HIV sau o boala autoimuna precum lupus sau artrita reumatoida
- Ganglioni cu textura foarte tare, care cresc extrem de repede si care pot indica o tumoare
Doctor Mit Bogdan Ivanescu va sfatuieste sa mergi la un medic in momentul in care ganglionii nu se retrag rapid si cu precadere in urmatoarele situatii:
- Ganglionii apar in situatii cum ar fi o raceala ori o infectie in gat
- Cresc incontinuu desi au aparut de 2-4 saptamani
- Ganglionii sunt foarte tari si nu se misca atunci cand ii impingi cu degetul
- Inflamarea ganglionilor este insotita de febra, bufeuri si pierdere in greutate nemotivata
Cauzele care pot declansa inflamarea ganglionilor pot fi infectia streptococica in gat, pojar, infectii ale urechii, infectii ale dintilor sau ale maselelor, mononucleoza, infectii la nivelul pielii, HIV, tuberculoza, infectii cu transmitere sexuala precum sifilis, toxoplasmoza, boala zgarieturii de pisica, tipuri de cancer cum ar fi, limfomul, leukemia, metastazele.
In videoclipul urmator de la DoctorMit vei putea afla mai multe informatii: