Articles Comments

Cumul » Informatii » Muscatura de capusa

Muscatura de capusa

Muscatura de capusa nu se simte. Boala Lyme. Capusa

Muscatura de capusa

In ultimul timp s-au inregistrat foarte multe cazuri de oameni muscati de capuse.  Chiar si astazi, dupa ce muscatura de capusa a fost un subiect foarte mediatizat, exista oameni care inca nu stiu cum arata o capusa sau cum se deplaseaza aceasta. Ea nu zboara, nu sare, ci trece direct pe piele. Capusa are o dimensiune intre 2 si 4 mm lungime  (dimensiunea creste de 100 de ori cand se hraneste). Culoarea ei difera de la roşu ori galben pana la gri cu maro.

Capusele se gasesc in special in iarba inalta, in zonele de padure si de poiana.  Se mai  gasesc in gradini, parcuri sau chiar pe animalele noastre, fie ca locuim la casa sau la bloc. Acestea se hranesc cu sangele celor pe care se aseaza si raman atasate de piele pana cand sunt indepartate.

 Muscatura de capusa e posibil sa transmita două infectii grave: cea cu Borrellia burgdorferi (care provoaca borelioza sau boala Lyme) si cea cu Rickettsia conorii, care determina instalarea febrei butonoase.

Doctorii ne sfatuiesc totusi sa nu ne panicam pentru o muscatura de capusa. Doar 10% din căpuse sunt purtatoare ale bacteriei care provoacă borelioza (boala Lyme).

Muscatura de capusa infectata arata ca o pata rosie, extinsa circular, cam pe 30 de mm.  Roseata nu apare intotdeauna rapid, uneori e vizibila abia la 2-4 saptamani de la muscatura de capusa.
Boala Lyme se manifesta prin: febra, oboseala, frisoane si dureri de picioare sau de maini, in prima faza. Dupa aceea, cam la 5-6 saptamani de la infectare, pot apare simptome ca: pareza partiala, paralizie faciala, poliartrita si tulburari ale ritmului cardiac.
Sansele de vindecare sunt mai mari daca tratamentul se face la debutul bolii. De aceea, după o muscatura de căpuşa, trebuie sa mergeti la camera de garda (sa vi se extraga capusa) sau la un doctor specializat in boli infectioase.

Pentru a preveni o muscatura de capusa, folositi  solutii repelente (antiinsecte) si purtati haine care sa va acopere corpul, incaltarile la fel (exclus balerini, papuci, sandale).

 

Tags :  capusa, muscatura de capusa, boala Lyme

Filed under: Informatii · Tags: ,

One Response to "Muscatura de capusa"

  1. Ora Exacta says:

    Cautand pe internetul romanesc uite ca am gasit pe saitul dumeavoastra.

    Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea
    informatiilor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

*