Articles Comments

Cumul » Informatii » Despre UPS centrale termice

Despre UPS centrale termice

Aveam 5 ani cand am vazut prima oara un UPS, cred. Eram la tara, la bunici, unde cadea curentul frecvent sau erau variatii frecvente ale lui. Desi in vremea aceea nu aveam calculator, masina de spalat, centrala termica sau alte lucruri mai moderne care se puteau strica, aveam totusi televizor, pompa electrica, abric si alte cateva lucruri care ar fi fost in pericol.

Tin minte si acum cand am vazut cutia aceea dreptunghiulara, neagra si am aflat de la tata la ce foloseste si cum, cu cata admiratie o priveam. Nu imi venea sa cred cat este de desteapta 🙂 Bineanteles ca nu am inteles eu prea mult la varsta aceea din explicatii dar oricum, suficient cat sa o „admir”.

Anii au trecut, am si uitat de aceasta sursa, pana de curand cand i-a fost recomandata matusii. Desi locuieste la oras si nu sunt caderi de curent foarte dese, nici variatii, sunt alte probleme mai „moderne”. Ma refer la copii vecinilor sau pustii din cartier care se distreaza frecvent umbland la panoul electric de la parterul blocului si oprind curentul.

Desi au fost nenumarate plangeri, nu s-a putut accepta sa fie pus un banal lacat la acest panou electric. In schimb i s-a recomandat sa isi achizitioneze o sursa UPS pentru a nu isi pune in pericol centrala, laptopul si alte aparaturi. Problema era destul de serioasa fiindca apartamentul cu pricina nu este locuit permanent adica mai sunt cateva zile pe saptamana cand matusa se duce la 70 de km, in alt oras la celalalt apartament. Era o problema, in special iarna cand lasa centrala pornita pentru cei doi pisici care ramaneau in apartament. Nimeni nu si-ar dori sa isi gaseasca animalutele inghetate.

Asa a ajuns din nou in atentia mea si am inceput sa ma documentez mai mult despre ea aici: centraleieftine

O sursa UPS  pentru centrala termica este un fel de baterie de rezerva care intra in functiune intr-un caz de necesitate cum este sistarea curentului electric de catre pustii cartierului. O centrala este o investitie serioasa tinand cont de salariile din aceasta tara. Nimeni nu o achizitioneaza pentru a o tine cel mult 2-3 ani. Pe langa grija si intretinerea ei prin detartrarea apei trebuie sa fie protejata si altfel, printr-o sursa UPS.

Atunci cand se achizitioneaza o sursa UPS trebuie consultata bine documentatia centralei si ales in consecinta tipul de sursa UPS potrivit. De dorit este ca sursa UPS sa furnizeze o putere cu cel putin 20% mai mare decat puterea nominala a centralei termice. Modelele de UPS au o autonomie de la cateva ore pana in jur de 17, ramane la latitudinea fiecaruia sa aleaga modelul dorit tinand cont de autonomia dorita dar si de compatibilitatea cu centrala termica detinuta. Un lucru e cert, merita achizitionata.

Va mai poate interesa:

Filed under: Informatii

Leave a Reply

*